Beenham kruiden
Een beenham kruiden kan op verschillende manieren. Sommige mensen maken de beenham zo klaar, zonder te kruiden.
Maar als je van bijvoorbeeld meer smaak en zoetigheid houdt, zou je kunnen denken aan honing mosterd marinade bijvoorbeeld.
Je neemt dan bijvoorbeeld twee lepels honing en twee lepels mosterd door elkaar samen met een beetje olijfolie en een
beetje peper (extra zout is vaak niet nodig). Het gaat er bij de honing en de mosterd over dat je gelijke hoeveelheden met
elkaar gaat mengen. Hoeveel je nodig hebt, hangt af van hoe groot de beenham is die je wil kruiden.
Ingrediënten beenham kruiden
Je kunt een beenham op verschillende manieren kruiden, maar hieronder een lekker recept voor lekkere beenham uit de oven. Wat heb je allemaal nodig?
- 1 beenham
- Roomboter
- 2 ons katenspek
- Gemalen peper
- 3 teentjes knoflook
- Italiaanse kruiden
Voor de saus heb je nodig:
- 2 groente lepels cognac
- rode paprika
- 2 bosuitjes
- half bekertje crème fraiche
- teentje knoflook
- roomboter
- 250 gram champignons
- 1 blikje tomatenpuree
Bereidingswijze beenham kruiden
Je gaat de beenham klaarmaken en dan ga je ook de beenham kruiden. Hoe ga je te werk?
- Je gaat eerst de knoflook pellen en in negen stukjes hakken.
- Dan maak je met het mes negen openingen in de beenham. Vervolgens stop je daar de stukjes knoflook in.
- Ga nu de kruiden schoonmaken, fijnhakken, vervolgens mengen en dan de beenham ermee inwrijven.
- Dan neem je de peper en deze doe je eroverheen.
- Verdeel nu de dunne reepjes roomboter over de beenham en wikkel deze in katenspek.
- Het geheel kan nu vast worden gezet met bindtouw. Dan pak je het in met bakpapier en dan prik je met een oventhermometer in de beenham.
- Laat nu de beenham roze gaar worden in de beenham.
- Zorg dat je de beenham regelmatig gaat keren als hij in de oven staat.
- Wanneer de beenham gaar is, laat hem dan tien minuten rusten. Haal dan de spek en de kruiden van de ham en ga het in plakjes snijden.
- Je gaat nu de saus bereiden en dan ga je een gehakt teentje knoflook in de boter bakken, daar voeg je de fijngehakte paprika aan toe, net als de bosuitjes en dit laat je even bakken.
- Voeg nu de champignons in schijfjes toe, laat het beetgaar worden.
- Doe er vervolgens de tomatenpuree bij en wanneer het warm is voeg je de crème fraiche toe.
- Wanneer je de saus op gaat dienen, verwarm je de groente lepel boven het vuur. Dan schenk je de cognac er in en deze steek je aan. Giet het nu langzaam over de saus en blijf roeren, herhaal het nog eens.