Beenham bereiden
Heb je zin om heerlijke beenham klaar te maken? Dan is het goed om te weten hoe je de beenham kunt marineren. Er zijn verschillende recepten die je klaar kunt maken. Aan de hand van diverse recepten
kun je bekijken hoe je de beenham gaat marineren. Zo heb je bijvoorbeeld de gemarineerde beenham in honing, tijm en mosterd dressing. Wat heb je allemaal nodig? Voor vier personen heb je het volgende nodig:
- 1 beenham van +/- 400 gr
- (versgemalen) peper en zout
- 2 el olijfolie
- 3 el Zaanse mosterd
- 2 el vloeibare honing
- 1 el tijm (gedroogd)
- 1 el mosterdzaadjes
Je kunt ook wat hulpmiddelen gebruiken:
- Een koekenpan
- Een mengkom
- Een ovenschaal (let op wel invetten)
Voorbereidingen beenham marineren
Om de beenham te marineren, kun je alvast de volgende stappen zetten:
- Je gaat eerst de oven voorverwarmen op 180 graden Celsius.
- Dan ga je de beenham kruiden met peper en zout.
- Maak dan een dressing van olie, mosterd, honing en tijm. Dit klop je vervolgens goed door elkaar.
- Je wrijft vervolgens de beenham goed in met het mengsel. Dan laat je het een uurtje intrekken.
- Als je dat hebt gedaan dan gooi je er wat mosterdzaadjes overheen.
Bereidingswijze beenham maken
Om de beenham verder te bereiden, ga je de volgende stappen zetten:
- Je neemt de beenham en deze zet je midden in de oven.
- Laat de beenham ongeveer 40 minuten in de oven staan. Let er wel goed op hoe zwaar de beenham is. Je kunt hierbij een eenvoudig rekensommetje maken van 10 minuten per 100 beenham.
- De beenham gaat nu lekker bakken en dan draai je hem af en toe om.
- Wanneer de beenham gaar is, dan haal je hem uit de oven.
- Vervolgens laat je de beenham even rusten (een paar minuten is voldoende).
- Je snijdt nu mooie plankjes van de beenham en dan kun je hem heerlijk opeten met zijn allen!
Serveertip beenham
Als je de beenham gaat bereiden, kun je in de tussentijd ook aardappelgratin klaarmaken en sperzieboontjes. Een heerlijke combinatie waar iedereen van gaat smullen.
Nog een heerlijke beenham marinade!
Nog een leuke tip voor het marineren van beenham. Je hebt het volgende nodig:
- beenham 500 gram
- 1 eetlepel honing
- 4 eetlepels ketjap
- 2 tenen knoflook
Beenham marineren en bereiden
Om de beenham te marineren en verder te bereiden, ga je als volgt te werk:
- Je neemt eerst de honing met de ketjap en deze meng je goed door elkaar.
- Dan neem je de tenen knoflook en deze pers je en dan roer je deze door de ketjap.
- Je neemt vervolgens de beenham en dan verdeel je de marinade over de hele beenham.
- Vervolgens laat je het geheel lekker marineren, als je de tijd hebt, kun je ongeveer vier uur aanhouden, zodat de marinade lekker in de beenham kan trekken (dit zal de smaak zeker ten goede komen).
- Dan verwarm je de oven voor op 180 graden.
- Als de oven is voorverwarmd dan plaats je de beenham ongeveer 50 minuten in de oven.
- Je kunt het beste om de tien minuten met een lepel de marinade weer over de beenham doen, zodat hij er lekker in kan blijven trekken tijdens het bakken
- Als de vijftig minuten om zijn, dan haal je de beenham uit de oven. Vervolgens laat je de beenham ruim vijf minuten rusten.
- Na het rusten snijd je de beenham in mooie plakken.
- Serveer de beenham met hetgeen je verder hebt klaargemaakt.
- Je kunt nu aan tafel en smadelijk eten!
Let wel goed op dat je de oven in de gaten blijft houden. Hoe groter de beenham is, hoe langer de beenham in de oven gaat.
Het gaat er namelijk om dat de marinade er lekker in kan trekken en de beenham lekker gaar wordt. Neem daarom altijd de tijd om de beenham te marineren en klaar te maken.